Ce trebuie să fac eu, ca părinte, când caut o grădiniță?

august 3, 2023

În viața noastră de părinți, învățăm să ne bucurăm alături de cel mic pentru fiecare prim lucru realizat. Primul zâmbet, primii pași și mai ales, primele cuvinte. De-a lungul timpului, aceste prime lucruri devin tot mai mărețe pentru copil. Mai ales când vine vorba de prima zi de grădiniță.

Pentru că întotdeauna alegi doar ce-i mai bun pentru copilul tău, cu siguranță ești în căutarea celei mai bune grădinițe, fie că vorbim de sistemul privat sau cel public. Așadar, am pregătit pentru tine un articol ghid pe care să-l ai la îndemână în procesul de a alegere și înscriere la grădiniță.

Înscrierea la grădiniță: cum aleg varianta potrivită?

Cu siguranță sunt o mulțime de variante pe care le poți lua în considerare cu privire la învățământul preșcolar. Totuși, este foarte important să ai “temele făcute” și să știi că grădinița aleasă este potrivită.

Primul lucru pe care trebuie să-l verifici este dacă grădinița respectivă funcționează legal. Fiecare instituție de învățământ trebuie validată de Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar – ARACIP. Astfel, această instituție se asigură că sunt respectate prevederile legale referitoare la:

  • siguranța și sănătatea copiilor – autorizațiile sanitare și de securitate la incendiu fiind obligatorii;
  • resursa umană – existența și calificarea personalului (didactic, didactic auxiliar și nedidactic);
  • planificarea și desfășurarea procesului de educație, care respectă prevederile legale şi conduce la obținerea rezultatelor scontate;
  • condițiile materiale – dotarea cu mobilier, echipamente și materiale.

Dacă grădinița respectivă obține autorizație, ea devine parte a rețelei școlare și a sistemului național de învățământ. Ulterior, este verificată periodic pentru respectarea cerințelor legale de funcționare.

Ce ar trebui să știu despre activitatea grădiniței?

Desigur că siguranța copilului este importantă și este primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul. Dincolo de acest aspect, este important să te asiguri că al tău copil este educat într-un mediu potrivit, în acord cu viziunea ta de părinte.

Să te asiguri că activitățile realizate de copil la grădiniță sunt diverse și îl educă într-un mod simplu. Cu siguranță îți dorești să deprindă valori precum grijă, asertivitate, comunicare, încredere și respect. Lucruri pe care le învață prin joaca cu alți copii.

De exemplu, tot mai mulți părinți sunt în căutarea grădinițelor care aplică tehnici de învățare alternativă în educație.

Totodată, pentru părinții care aleg grădinițe cu program prelungit, meniul copilului este un aspect important, mai ales dacă cel mic are alergii, intoleranțe sau restricții de mâncare. Așadar, poți verifica meniul oferit de către grădiniță și să te asiguri că ceea ce va primi cel mic de mâncare este potrivit pentru el.

Un alt aspect la care mulți părinți se gândesc este proximitatea față de casă, ori de locul de muncă al părintelui. Cu siguranță nu vrei să pierzi timp pe drum, ci să ajungi cât mai devreme la copilul tău.

Ce ar trebui să aleg: o grădiniță privată sau una de stat?

În procesul de alegere al grădiniței, poți verifica atât instituțiile de stat, cât și cele private. Urmând ghidul de mai sus, îți vei da seama dacă o grădiniță este potrivită sau nu pentru nevoile familiei tale.

Există preconcepția că grădinițele de stat nu sunt bune și preconcepția că cele private sunt scumpe. Adevărul este că poți găsi o variantă potrivită, demontând oricare dintre cele două idei preconcepute.

Cel mai important lucru este ca cel mic al tău să crească într-un mediu plăcut, sigur, potrivit și agreat de tine. Nu uita că e nevoie să te ocupi de procesul de înscriere din timp, pentru a te asigura că al tău copil are un loc în grădiniță.

Verifică programele GreenKid și descoperă dacă grădinița noastră este locul pe care îl cauți. Îți dorim mult succes în alegerea unei grădinițe potrivite pentru micuțul tău!

Alte postări

26.01.2024
Se apropie acea perioada din an… in care simtim ca bucuria nu ar fi bucurie daca nu am împărți-o cu cei dragi. Pregătim un nou festival, în cadrul Comunității Greenkid – Festivalul Iernii
21.09.2023
Pentru că la bazele abordării stau curiozitatea și creativitatea copiilor. Se încurajează manifestarea deschisă a intereselor pe care le au cei mici, pentru ca educatorul să poată observa care sunt centrele de interes pentru fiecare copil în parte, iar pe...
3.08.2023
În viața noastră de părinți, învățăm să ne bucurăm alături de cel mic pentru fiecare prim lucru realizat. Primul zâmbet, primii pași și mai ales, primele cuvinte. De-a lungul timpului, aceste prime lucruri devin tot mai mărețe pentru copil. Mai...