Ce învață copilul tău când se joacă în aer liber cu alți copii?

iulie 5, 2022

Pentru a ajuta copiii să devină adulți responsabili, este esențial să îi împrietenim cu natura.

Timpul petrecut în aer liber, alături de alți copii făcând diverse activități împreună, le va crește creativitatea, dorința de a învăța și îi va face mai fericiți, mai deștepți și mai sănătoși. Beneficii pe care le-am enumerat și în articolul trecut.

Iată ce poate învăța copilul tău, în timp ce se distrează, făcând activități în aer liber:

1. Își dezvoltă comunicarea și abilitatea de a interacționa cu ceilalți
Te-ai gândit vreodată de ce atunci când eram mici iubeam jocurile de echipă, sau “de-a v-ați ascunselea”, “rațele și vânătorii” sau “măgarul între oi”?

Tocmai, pentru că joaca de afară este cea mai bună metodă de a îmbunătăți capacitatea copiilor de a comunica, de a se integra într-un grup, de a face regulile și de a le respecta.

Copiii, de la vârste foarte mici, învață ce sunt compromisurile și ierarhiile (cine este lider și cine îl urmează și mai ales de ce). Cel mai important aspect este că învață să lucreze în echipă, să coopereze și să își susțină punctele de vedere în fața celorlalți.

2. Puterea de concentrare crește
Copiii sunt foarte energici. Joaca în natură îi ajută să își consume această energie eficient și îi va face mai liniștiți. Astfel se pot concentra mai bine și vor fi mai atenți și mai receptivi la ceea ce îi înconjoară.

Este dovedit că soarele stimulează eliberarea de dopamină și stabilizează ritmul circadian. Mai exact, suntem mai fericiți, dormim și ne odihnim mai bine. Petrecerea timpului în aer liber aduce beneficii majore mai ales pentru copiii diagnisticați cu ADHD (hiperactivitate și tulburare de atenție).

3. Imaginația și creativitatea copilului se dezvoltă
Copiii, prin natura lor sunt creativi, însă educația, învățarea și exercițiile în aer liber îi ajută să dezvolte această latură și stimulează creativitatea la nivel înalt. Copiii preșcolari sunt curioși, creativi, au o imaginație bogată și este foarte bine să le menținem creativitatea într-o continuă dezvoltare. Potențialul creativ al copiilor trebuie stimulat de la vârste foarte mici cu diverse activități, aplicând metode inovative, tehnici noi, utilizând materiale atractive și prietenoase cu preșcolarii și cu mediul înconjurător.

Scopul nostru este să facem activități în aer liber ce pun accentul pe spontaneitatea copiilor, pe originalitate, gândire logică și spirit practic.

Așa cum spunea și W.B.Yeats: “Educația nu înseamnă umplerea unei găleți, ci aprinderea unui foc”.

4. Învață să gestioneze conflictele și certurile
Suntem de părere că situațiile conflictuale sunt inevitabile și este important să îi învățăm pe copii să le gestioneze corect. Dezvoltarea abilităților de rezolvare a conflictelor este, probabil cea mai importantă lecție pe care parinții și educatorii o pot transmite copiilor.

Ei au nevoie să se joace cât mai mult și sa interacționeze cu alți copii pentru a experimenta conflictul și pentru a exersa rezolvarea lui. Abilitățile de gestionare a conflictelor pot fi învațate de la vârste fragede, 2-3 ani și perfecționate în jurul vârstei de 5-6 ani.

5. Responsabilizarea față de mediul înconjurător
Ne dorim să contribuim la o viață sustenabila atât în prezent, cât și în viitor. Îi îndrumăm pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător, de natură și de animale. Doar în acest fel vor reuși să devină adulți responsabili și empatici.

Prin activitățile pe care le facem cu ei încercăm să îi responsabilizăm, să le aratăm de ce este greșit să aruncăm pe jos gunoiul și de ce este important să reciclăm. Îi învățăm cum să refoloseasca materialele și cum să le dea o altă întrebuințare. Astfel, sticlele de plastic se transformă în ghivece de flori, o cutie de carton va deveni căsuța unei păpuși sau o parcare pentru mașini.

Să nu rămâi surprins atunci când îți va atrage atenția dacă va observa că nu ai aruncat plasticul unde trebuie.

Afară, copiii aleargă, stau la soare, asimilează vitamina D naturală, își consumă energia, își dezvoltă mușchii și se eliberează de stres și tensiuni.

Într-un cuvânt, copiii vor fi mai sănătoși și mai fericiți. În plus, vor învăța și lucruri importante care vor pune bazele formării unui adult responsabil care va schimba lumea doar în bine.

Tu îți dorești ca piticul tău să se dezvolte liber, în natură, să învețe și în același timp să se distreze?

Alte postări

26.01.2024
Se apropie acea perioada din an… in care simtim ca bucuria nu ar fi bucurie daca nu am împărți-o cu cei dragi. Pregătim un nou festival, în cadrul Comunității Greenkid – Festivalul Iernii
21.09.2023
Pentru că la bazele abordării stau curiozitatea și creativitatea copiilor. Se încurajează manifestarea deschisă a intereselor pe care le au cei mici, pentru ca educatorul să poată observa care sunt centrele de interes pentru fiecare copil în parte, iar pe...
3.08.2023
În viața noastră de părinți, învățăm să ne bucurăm alături de cel mic pentru fiecare prim lucru realizat. Primul zâmbet, primii pași și mai ales, primele cuvinte. De-a lungul timpului, aceste prime lucruri devin tot mai mărețe pentru copil. Mai...