Rolul părintelui în viața copilului e unul indispensabil. Părintele are sarcina de a ghida, supraveghea și educa copilul, dar și de a oferi un climat favorabil, astfel încât cel mic să se dezvolte armonios.
Copilul se formează cu ceea ce îi oferim.
Dacă reușim să privim copilul ca pe un potențial de energie, de creativitate, de socializare, de adaptabilitate atunci putem să nu mai vorbim doar despre a crește un copil, ci despre a ajuta o ființă umană să se dezvolte și să se adapteze, să exploreze, să învețe, să înflorească.
Mediul înconjurător în creșterea și dezvoltarea copilului reprezintă un rol esențial
Natura e, cu siguranță, cadrul potrivit pentru ca el să-și însușească extrem de multe abilități.
Din păcate am ajuns să privim natura ca pe un mediu separat față de mediul ambiant al vieții noastre cotidiene.
Copiii crescuți în mediul urban, în multe cazuri, sunt închiși între 4 pereți și expuși la foarte multe excese, alimentare (fast food-uri, dulciuri), emisiuni TV, jocuri pe calculator. Toate acestea nu fac altceva decât să anuleze orice urmă de creativitate. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru ei, e să-i luăm de mână și să ieșim împreună în aer liber.
Mediul natural are grijă să ne ofere minunea creației la orice pas și este o sursă inepuizabilă de învățare, de la diferite specii de plante și copaci, la păsări, insecte, apă, aer curat și sunetul plăcut al vieții.
Sunt o mulțime de modalități prin care ne putem reconecta cu natura și de a-i învăța pe cei mici să devină prietenoși cu mediul înconjurător, ca de exemplu:
Mișcarea în natură
Mișcarea în aer liber e „hrană” pentru trup, minte și suflet. Fie că vorbim de alergat, cățărat, sărit sau o ușoară plimbare, acestea îl ajută pe copil în dezvoltarea sistemului muscular și osos. Sportul de echipă, individual sau o simplă joacă în parc oferă celui mic posibilitatea de a-și dezvolta capacitatea de comunicare, de exprimare a sentimentelor, de învățare a unor noi emoții și modul în care să le gestioneze.
Activități practice
Copiii prezintă un interes crescut pentru activitățile practice, cele pe care le facem zi de zi.
Cel mic poate fi implicat în activități precum îngrijirea plantelor, udarea, tratarea și curățarea lor, culegerea și spălarea fructelor și legumelor.
Acest gen de preocupări îl ajută pe copil să devină mai responsabil, organizat, disciplinat. Activitățile practice contribuie la dezvoltarea de noi abilități cum ar fi: managementul timpului, prioritizarea sarcinilor și interesul pentru mediul înconjurător.
Jocuri și activități senzoriale
Copilul descoperă lumea din jur cu ajutorul simțurilor sale. Natura e mediul propice în care simțurile să-i fie dezvoltate.
Sortarea frunzelor, pietrelor, crengilor după formă, mărime și culoare, distingerea diferitelor sunete pe care mediul înconjurător ni le pune la dispoziție, descoperirea de noi texturi, de la pietre și frunze la pământ, nisip și mușchi de copaci, toate au ca scop principal antrenarea simțurilor.
Prin manipulările pe care le face copilul, percepe mult mai bine detaliile și devine un observator mai conștient.
Îmbogățirea vocabularului
Dezvoltarea limbajului celui mic este mult antrenată în natură. Mediul natural îi pune la dispoziție o gamă variată de cuvinte noi. Dezvoltarea vocabularului copilului este esențială pentru acesta, în procesul dobândirii încrederii în sine.
Dezvoltarea bagajului de cunoștințe noi
Activitățile și jocurile în aer liber contribuie substanțial la o bună cunoaștere a lumii în care trăim.
Frunzele în culori diferite îl pot ajuta pe cel mic să distingă diferența dintre anotimpuri.
Explorarea regnului vegetal punând la dispoziție fructe și legume de diferite gusturi și texturi e încă o modalitate de învățare.
Petrecerea timpului în mijlocul naturii ar trebui făcută în mod regulat, dar programul părinților e unul limitat și încărcat, e destul de greu să se împartă între sarcinile impuse la locul de muncă, cele casnice și timpul de calitate petrecut cu familia.
GreenKid.ro e salvarea părinților ocupați dar dornici să le ofere o educație sănătoasă celor mici și binecuvântarea copiilor care se pot bucura de copilărie în sânul naturii.
Copiii au posibilitatea să învețe, să se distreze și să exploreze natura prin intermediul jocurilor și activităților în aer liber, totul într-un mediu sigur și organizat și în compania unor cadre didactice specializate și prietenoase cu cei mici.